Násilí u Pirátů? Ti, schovaní u klávesnic. Pravda o straně: Zkušený člen řekl vše

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
16.08.2021 14:10 | Rozhovor

Za klávesnicemi se schovává jiný druh lidí, spíše introvertní, který v konfrontaci s realitou volební kampaně a se soupeři má menší šanci na úspěch. „To volič vnímá, a proto má teď celá strana potíže,“ říká vysokoškolský pedagog a člen Pirátské strany Giuseppe Maiello. Ten byl před posledními volbami do Evropského parlamentu terčem fyzického i nevybíravého slovního útoku nynějšího europoslance Mikuláše Peksy. Přiznává, že Piráti mají mezi sebou tvrdé konfrontace, ale spíše v písemné formě, o dalším fyzickém napadení, než je to zmíněné, nikdy neslyšel.

Násilí u Pirátů? Ti, schovaní u klávesnic. Pravda o straně: Zkušený člen řekl vše
Foto: Archiv GM
Popisek: Doc. dott. Giuseppe Maiello, Ph.D. , vysokoškolský pedagog,, člen Pirátské strany

Před pár týdny se Česká pirátská strana vyhřívala na výsluní popularity, průzkumy jí v koalici se STAN přisuzovaly volební vítězství a jejich podpora se blížila 30 procentům. Co myslíte, že veřejnost na Pirátech tolik přitahovalo a proč se od nich naopak v poslední době začíná odklánět?

Budu mluvit trochu technicky, možná řeknu něco, co je mimo aktuální politický diskurz, ale otázka si vyžaduje odbornou odpověď, jelikož otázka, jak se formuje veřejné mínění, je právě otázkou odbornou.

Být v nějaké politické straně znamená být součástí enormního brainstormingu. Piráti měli náskok vůči ostatním politickým stranám, protože u nich brainstorming probíhal celostátně a ve velmi rychlém provedení. Byli první, kteří v České republice používali digitální platformu pro celostranickou interní komunikaci, a to byla ta jejich magická zbraň, která jim umožnila udělat neuvěřitelné kroky dopředu. Během pandemie se ale i ostatní politické strany naučily používat digitální platformy. Ostatní strany ale používaly a používají spíše audiovizuální platformy. Piráti sice také dnes používají audiovizuální platformy, ale písemná diskuse uvnitř strany je stále dominantní. Takže to, co byla původně výhoda, se dnes pro ně stalo zátěží. Písemná komunikace je totiž méně upřímná než ta ústní a navíc za klávesnicemi se schovává jiný druh lidí, řekněme spíše introvertní, který ovšem v konfrontaci s realitou volební kampaně a v přímé konfrontaci se soupeři má menší šanci na úspěch. To volič vnímá, a proto má teď celá strana potíže. Je to samozřejmě jen jeden z důvodů, ale dle mého pohledu základní.

Zaregistroval jsem názor, že za nynější propad preferencí nemůže to, že se o Pirátech šíří lži, ale že se o nich šíří pravda a že ve známost přichází pirátský program a autentické pirátské vidění světa. Nejsou Piráti opravdu bezkonkurenčně nejradikálnější stranou z těch, které mohou v budoucnu chod země ovlivňovat, nebo nehrozí, že ani v případě volebního vítězství lidem v Česku životy naruby nepřevrátí?

Nemyslím si, že se o nich šíří pravda. A většinu dezinformací pouštějí konkurenti, ať již otevřeně nebo schováni za tzv. falešné profily. Jsou to skutečně kachny, nebo jak se říká anglicky hoaxy. To vidím jako slabinu konkurentů Pirátů. Možná sklidí teď hned nějaký úspěch, ale pokud kritizujete bez odkazu na realitu, ta se dříve nebo později odhalí, a to může mít fatální následky pro ty, kteří ty hoaxy šířili. Nejenom program, ale i personální skladba současné České pirátské strany jsou jasným důkazem, že nejsou vůbec radikální strana. Za mě nejradikálnější strany, které dnes konkurují v boji o místa v Poslanecké sněmovně jsou stále TOP 09 na jedné straně a SPD a Volný blok na straně druhé.

Sociální demokracií se také kdysi strašilo, že „převrátí životy naruby“. Jednalo se pouze o laciné heslo jejích konkurentů. ČSSD se stejně dostala do vlády, a ačkoliv jí můžeme kritizovat, jak chceme, rozhodně nepřevrátila životy v Česku naruby.

Nechci, abyste jako člen Pirátů střílel do vlastních řad, ale co z těch kritizovaných nápadů, a to i od stranických špiček, mohlo veřejnost nejvíc vyděsit a co se ani vám osobně nezamlouvalo?

Z úst našich stranických špiček jsem nic tak strašidelného nezaznamenal. Vždy je otázkou, jak strany prezentují svůj program. Piráti mají v poslední době trochu problémy s komunikací svého programu. Proč se tak děje, jsem vysvětlil v odpovědi na vaši první otázku. Zbytek je dílem informačních kanálů jejich konkurentů. A když jsme u toho, spíše se podívejme, kdo jsou opravdoví konkurenti Pirátů. SPD a Volný blok určitě ne. Hnutí ANO a Přísaha pouze částečně. Spolu a ČSSD na 100 procent. Dejme stranou agonizující ČSSD a zbude nakonec pouze Spolu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Byli nějací opatrní.“ Zbořil a „podivný“ summit o Ukrajině, který nedopadl

16:00 „Byli nějací opatrní.“ Zbořil a „podivný“ summit o Ukrajině, který nedopadl

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Podivné,“ hodnotí mírový summit ve Švýcarsku politolog Zdeněk Zbořil a dodáv…